FestivalerMariestads Dragspelsklubb

Mariestads dragspelsklubbs sista dragspelsfestival 2018


Sommaren 2018 . den varmaste i mannaminne, då avslutade vi i Mariestads DK vår 36:e och sista dragspelsfestival, den festen kommer vi att minnas länge...

Som vanligt började planeringen hösten innan, det är mycket som ska till för att få ett så bra evenmang som möjligt, det är inte bara att säga att nu kör vi för så fungerar det inte!

Men vi i klubben, trots att vi inte skryter med att vara så många för det är vi inte, men dom medlemmar vi har och har haft under åren har ställt upp och lagt ner hela sin själ i arbetet.Som Ni alla vet så har den här festivalen inte passat alla kanske, en del har "gnällt" och tyckt att det mesta varit kasst men 99,9% har glatt oss när de kommit och sagt att detta är den bästa stämman i Sverige. Det har vi inget bevis för men Er uppskattning har gjort det mödan värt. Hoppas att Ni inte glömmer oss, vi fortsätter att spela, vi har engagemang året runt på olika platser så vi har att göra men vi kommer att sakna Er som kommit till oss och spelat, vandrat runt i parken, tagit en fika med våfflor, en lott och varför inte en varm korv?


Ett TACK ifrån hjärtat! Hoppas vi ses igen! Inte i Karlsholmeparken men någon annanstans!


Den sista festivalen blev en varm tillställning, innan insläppet fick ju tillresande stå på parkeringen utanför och svettas men när väl den proceduren var över så hördes snart dragspelstoner över mariestadsfjärden...


Fredagens program i Jubileumsteatern var en fantastisk upplevelse, Tunnbybälgarna, ingen presentation behövs, denna underbara grupp som spelar så samstämmigt och vilka härliga melodier vi fick njuta av!


I ett par år har  vi försökt att få mariestadssonen Petter Ferneman att komma till oss men tiden passade aldrig förrän i år! Och han tog förutom sitt accordeon med sig Hanna Blomberg på fiol, vilken upplevelse! Dom båda framförde bl annat Det går en vind över vindens ängar och som extranummer Csardas till publikens stora förtjusning!


Lördagens spotana spelning på Torget bland grönsaksstånd och blommor har alltid varit uppskattat av mariestadsborna, så även i år.


ALLSPELET under lördag eftermiddag inne i Jubileumsteatern har nog aldrig dragit så många musikanter, så kul var det! Vi som fick möjligheten att vara med fick ett minne som kommer att finnas med länge!


Fram emot lördag kväll så kom då en favorit i repris: Stefan Ljungqvist med sin vapendragare Lennart Palm!

Stefan med sin underbara baryton-basröst och Lennart med sin orgel som han trakterar på ett övermänskligt sätt.

Lasse Dahlquistmelodier, Misty i svensk tappning av Errol Garner, Tom Jonesmelodier på ett pärlband, jag publiken fick verkligen lyssna till en bred repertoar. Vi i MDK fick också äran att vara med och "understödja" och fick också på Stefans begäran spela Andrew Walters "Afton på Solvik", Stefans absoluta favorit.


Här nedan har vi lagt ut en del bilder från sommarens sista festival, alla är inte med, har Du någon bild som Du tycker ska vara med här så skicka den till mig, agneta.asp@telia.com så lägger jag in den...


Till sist vill vi säga ett från hjärtat känt TACK till alla som bidragit med musik och sång för att göra vår stämma till det den varit.


Mariestads dragspelsklubb /Agnetha Asp


Festivalen 2012


De flesta som gästar vår dragspelsstämma, eller festival som den har kallats från början är överens om två saker: Den är väldigt trevlig och den måste fortsätta

Vi trodde väl aldrig att årets festival skulle bli så bra som den faktiskt blev, denna sommar med detta eviga regnande... nästan inte en enda dag utan en regnskur eller i alla fall ett ilsket regnmoln nån gång under dygnet...


Men vi hade tur i Mariestad, det kom någon regnskur men i det stora hela blev allt jättebra till slut!


Som vanligt fylldes parken till sista plats och några vagnar fick parkera utanför. Vi ville ju gärna fylla parkområdet för vi tycker att det är trevligare att stämman är i parken och inte ute på parkeringen...


Fredagskvällens program inleddes med att vi än en gång fick lyssna till Leif Linderoth. En flitig gäst i Mariestad men nu var det några år sedan sist och vi tyckte det var dags att möta honom igen. Leif var


(som vanligt) på ett sprudlande spelhumör! Accordeon Crew var tillbaka hos oss och vi är verkligen glada att dom ville komma tillbaka och att dom trivs hos oss!


Lördag morgon bar det sedan ut med buss till torget i city för att spela en stunds underhållning för torghandlande mariestadsbor. Ett alltid lika uppskattat inslag!Lördagkvällens program delades mellan Accordeon Crew som vi hade glädjen att stifta bekantskap med vid förra årets festival och som vi gärna ville ha tillbaka när frågan kom.


 

Marielle Iivonen gladde publiken med ett härligt framträdande på violin och Hannele Iivonen sjöng också ett par melodier som var väldigt uppskattat!


 

Nils Fläcke gladde oss som vanligt med sin mästerliga hantering av både dragspel och durspel!


 

FESTIVALEN 2013


 

För Mariestads dragspelsklubb var årets festival ett jubileum.


30 år närmare bestämt!


Det var ju 1983 som klubben startade sin tradition att sista helgen i juli anordna en stämma i dragspelets tecken så i år var det dags att fira lite extra och då bjöd vi in en annan jubilar - Roland Cedermark!


Roland såg till att Jubileumsteatern fylldes till sista plats och han gjorde ingen besviken. Han är en sann entertainer som spelar ALLT!


Det var några år sedan han gästade oss senast men vi hoppas att han kommer tillbaka inom en inte allt för avlägsen framtid.


Vår stämma är välbesökt men i år har vi haft ett mycket större tryck än tidigare och fjärilarna har flaxat i magen - ska vi kunna få in alla i parken som vill ha en plats?


Det lyckades vi inte med men i parken var det "knökat" och de som ville fick parkera utanför. Huvudsaken är att alla är nöjda.


Redan på tisdag eftermiddag landade den första husvagnen på parkeringen. Sedan fylldes det på efter hand och på onsdag middag var det fullt. När våra gäster intagit sina platser, fått upp förtält och kanske lite mat i magen så plockades instrument fram och härliga melodier spreds över vackra Karlsholme.


Fredag kväll hade vi i DK tagit upp en "gammal" programpunkt, nämligen "somMARIESTAD" där allsång blandades med tävling och musikinslag av Emil Silk, dubbel norsk mästare och hans otroligt duktiga flickor Emma och Olivia. Dom har gästat oss tidigare och vi hoppas verkligen att dom kommer igen!


Även under lördagen spelade denna trio med komp på våra scener och erhöll publikens jubel och uppskattning!


Lördagen startade sedan som vanligt med att ett gäng musiker for med buss till City för att underhålla handlare och handlande under torghandeln. Detta är ett mycket uppskattat inslag i gatubilden och gruppen skötte sig med den äran.


Allspelet startade sedan efter lunch inne i Jubileumsteatern och ett koppel med duktiga och av oss i Mariestad verkligt uppskattade vänner äntrade scenen: Vetlanda DK, Mikael o Beiron Hultman, La Monic, Lennart Friman, Nils Johansen, Frank Andresen och Bygdespelarna.


Konferencierer under eftermiddagen var klubbens egen ordf. Gunnar Bohlin som tillsammans med Lennart Adolfsson, Vimmerby gjorde ett gott arbete.


Ett par som vi fick stifta bekantskap med för första gången var Johan Sandgren och Peter Liljedahl och dessa två har i höst varit hos oss på en av våra allsångseftermiddagar.


När sedan solen gick ner över Karlsholme dansades det i Jubileumsteatern samtidigt som det inne på Rotundan, liksom på fredag kväll var underhållning på hög nivå och mycket publik.


 

Eftersom vädret var otroligt var det många som promenerade ute i parken och köpte lotter, åt varm korv eller satt inne i caféet och drack kaffe med nygräddade våfflor.


Allt kan sammanfattas med en enda mening - EN PERFEKT HELG!!


 

Dragspelsfestival 24-25 juli 2015


 

    Emil Silk från Norge


    på plats i Jubileumsteatern


    med sina duktiga ungdomar,


    ett mycket uppskattat inslag


    hos oss!       


 

Gunnar Edman från Gunnarskog spelade Jularbo med den äran!


 


Här tillsammans med lillebror Anders och de båda fick god hjälp av


Annica Bengtsson på bas


och Erling Johansson, gitarr


 

Trogna vänner och duktiga


spelemän, Mikael och Beiron Hultman från Rackeby!


Kommer alltid när vi ringer!


Här tillsammans med sitt komp.


Annica Bengtsson och


Erling Johansson, ett par som


hade mycket att göra denna helg!


 

Festivalen 2017


Här  ligger en långfilm från dragspelsfestivalen år 2017. Medverkande är Vetlanda Dragspelsklubb, Anita Henriksson & Dan-Inge Jonsson,


Jeanette Dahlgren och Mikael Hultman och Tunnbybälgarna med Börje Färm och med flera. Filmen är 1 timme och 15 minuter lång.


 


Filmat av Maud Andreasson

Här kommer några bilder från Tunnbybälgarna från Bromölla. Det är från deras uppträdande på Vänergaleasen Mina som låg i Mariestads hamn. Ledare för gruppen är Börje Färm.


Inger Dufva


Florence Wingård


Sven Axel Kristersson


Foto:-Mikael Gustafsson

Per-Erik Thunberg och


Georg Lundberg


Foto: Mikael Gustafsson

Lasse Nilsson i Mariestads Dragspelsklubb hade en jäktig helg med inhopp i olika spelemäns uppträdande på Rotundan och Jubileumsteatern


 


Foto: Mikael Gustafsson

Vetlanda DK på Vänergaleasen Mina i hamnen i Mariestad


 


Foto: Mikael Gustafsson